Intrebari frecvente

In cat timp se amortizeaza ferestrele termopan ?

In urma studiilor si analizelor efectuate în ultimii ani, s-a ajuns la concluzia ca peste 33% din energia consumata pentru încalzirea locuintelor se pierde prin ferestre. Un calcul simplu arata ca prin înlocuirea vechilor ferestre cu ferestre termopan de calitate (cu un coeficient de transfer termic sub 1.0 W/mpK), conduce la amortizarea acestora prin reducerea cheltuielilor cu încalzirea si economiilor cu vopsitul în 4-5 ani.

In plus pentru înlocuirea ferestrelor vechi cu cele termopan, se acorda diferite facilitati de reducere a impozitului pe venitul global. In afara de aspectele financiare sunt de apreciat confortul rezultat de izolatia fonica, aspectul placut si întretinerea usoara

Ce sa aleg: PVC sau Aluminiu ?

Este o întrebare la care, din pacate, unii producatori de tamplarie termopan dau raspuns influentati de ceea ce pot ei sa ofere, neluand întotdeauna în calcul nevoile cumparatorului.                    
            Ferestrele din PVC de calitate sunt ideale la exterior datorita coeficientului de transfer termic « K », care este mult mai bun chiar decat al aluminiului cu bariera termica. De asemenea pretul ferestrelor din PVC este mai bun decat al celor din aluminiu cu bariera termica.                      

Aluminiul este, însa, superior calitativ în cazul usilor si ferestrelor de interior, care sunt totodata mai usoare, mai fiabile si mai ieftine, decat cele din PVC. De asemenea aluminiul detine suprematia la fatadele de mari dimensiuni (pereti cortina) unde datorita stabilitatii si rigiditatii este folosit în proportie de 96%.
In concluzie, fiecare din cele doua materiale este mai bun decat celalalt la locul lui. Aluminiul la fatade cortina si la interior, iar PVC-ul la ferestrele de exterior.

Condensul,   o problema ?  I : E normal ca ferestrele termopan sa faca condens?
R : Nu. Nu este normal si este o problema care trebuie rezolvata, altfel apar alte neplaceri(ciuperci, mucegai). Motivele din care poate sa apara condensul pot fi clasificate in doua categorii:           

1   Din cauza ferestrelor prost executate sau prost montate. Desi toate ferestrele din aluminiu sau PVC arata bine din exterior, nu toate sunt corespunzatore din punct de vedere functional .

Astfel putem deosebi mai multe calitati de profile PVC cu doua, trei, patru, cinci sau chiar mai multe camere. In functie de marca profilelor, acestea pot avea comportament diferit de-a lungul timpului, cele de calitate inferioara prezentand adesea dupa 3-4 ani fenomen de schimbare a culorii (îngalbenire) sau fisurare la frig. Geamul termopan poate fi de mai multe calitati : termopan cu aer intre foile de sticla, cu un coeficient de transfer termic de 2,8W/mp*K. Acest tip de geam termopan este învechit moral si datorita coeficientului mare de transfer termic, face condens. Se recomanda alegerea unui geam termopan cu argon si de emisivitate redusa (LOW-E), care are un coeficient de transfer termic mult mai scazut : 1,0 W/mp*K. Feroneria multipunct este de asemenea importanta si contribuie la etansarea ferestrelor fonic si impotriva curentilor de aer. Garniturile si izolarea cu spuma în cordon continuu, sunt de asemenea importante. De asemenea, rama ferestrei nu este recomandat sa fie suprapusa peste zidarie mai mult de 20-25mm.
            2. Din cauza exploatarii gresite a ferestrelor. Comparativ cu ferestrele din lemn, ferestrele termopan sunt mult mai etanse. Schimburile de aer consumat din camera nu se mai fac de la sine. Deoarece prin respiratie, gatit, dus sau alte activitati zilnice, se elibereaza vapori de apa, aerul consumat ajunge la saturatie si vaporii de apa condenseaza pe partile reci, fie ele ferestre sau ziduri, chiar daca acestea sunt de buna calitate. Pentru a înlatura condensul, se vor aerisi incaperile prin deschiderea tuturor ferestrelor deodata, cu usile dintre camere deshise, pentru a se produce o buna ventilatie (curent). Aceasta operatiune trebuie facuta timp de 5-6 minute, de doua ori pe zi.
Condensul poate sa apara si în încaperile insuficient încalzite. Ferestrele termopan nu produc caldura, ci doar izoleaza. Daca temperatura în interiorul încaperii este sub 19-20°C, mediul este propice dezvoltarii mucegaiului si a ciupercilor în prezenta umezelii (a condensului). Problema se rezolva prin încalzirea încaperilor 21-23°C si aerisirea lor.
Dupa zugravit sau în orice alta situatie în care umiditatea în încaperi depaseste 50-55 %.

CONCLUZII : - Daca se sesizeaza aparitia condensului, trebuie descoperita cauza acestuia, în acest mod vom reusi sa eliminam definitiv consecintele (condensul, mucegaiul etc.).

 

 
 
Cuvinte cheie: ferestre termopan, ferestre termopan cluj, geamuri termopan, geamuri termopan cluj
Intech Ferestre termopan Cluj 2010